Een groep van 24 grote Nederlandse werkgevers wil geen vliegreizen onder de 700 kilometer meer maken. Ook voor afspraken die korter duren dan 3 uur beloven de bedrijven en organisaties voortaan niet meer in het vliegtuig te stappen. Verder gaan ze online-ontmoetingen meer stimuleren, zodat minder hoeft te worden gereisd.

Opgeteld moeten de maatregelen de CO2-uitstoot van zakelijke vluchten in 2025 met een kwart verminderen, ten opzichte van 2019.

Bij de zogeheten Coalitie Anders Reizen, die de afspraken heeft gemaakt, zijn onder meer banken als ABN AMRO en Rabobank aangesloten. Ook Philips, Schiphol, NS, Arcadis en de ANWB doen mee, net als de Rijksoverheid.

Natuur & Milieu, dat in het bestuur zit van de coalitie van organisaties, hoopt dat nog meer bedrijven zich aan de doelen zullen committeren. “Een daling van zakelijke vliegreizen maakt een positief verschil voor klimaat en luchtkwaliteit”, aldus de organisatie.

Zakendoen vaak mogelijk zonder vliegen

Volgens de bedrijvencoalitie heeft de coronacrisis duidelijker gemaakt dat internationaal zakendoen vaak mogelijk is zonder te vliegen. Het uitgangspunt zou vooral moeten worden dat eerst de vraag wordt gesteld: is een reis noodzakelijk? En als er gereisd moet worden, hoe kan dat zo duurzaam mogelijk?

Bij de afspraken staan wel enkele mitsen en maren. Zo blijven uitzonderingen op de regel om onder de 700 kilometer niet in het vliegtuig te stappen mogelijk als de reistijd met de auto of trein langer is dan 8 uur, of als met de trein vaker dan twee keer moet worden overgestapt.

Vaak niet verder dan Berlijn per trein

Een snelle blik op een internationale reisplanner door Business Insider leert dat je al snel meer dan 8 uur reist in Europa, als je niet het vliegtuig pakt. Wie grofweg per trein verder wil reizen dan Berlijn of Lyon heeft te maken met een dergelijke reistijd. Het lijkt er dus niet op dat managers van de aangesloten bedrijven de trein zullen pakken om naar Spanje of Italië te reizen.

De bedrijven gaan jaarlijks rapporteren over hun zakelijke vluchten en het terugdringen van de uitstoot die daarmee gepaard gaat. Bij de Coalitie Anders Reizen zijn in totaal meer dan zeventig werkgevers aangesloten. Vooralsnog is het dus een minderheid die het statement over anders vliegen heeft ondertekend.

Het is het tweede milieupleidooi van bedrijven in amper twee dagen tijd. Maandagochtend pleitte een club van circulair opererende bedrijven in een interview op Business Insider voor een hogere grondstofbelasting.

Deze Club van Circulaire ondernemers wil daarbij de loonbelasting verminderen, zodat het financieel aantrekkelijker wordt om oude materialen opnieuw te gebruiken. In deze lobbygroep bevinden zich onder meer de bedrijven Swapfiets, Mud Jeans en Fairphone.

LEES OOK: Geen omgekeerde vlaggen, maar juist méér klimaatbeleid: deze boeren willen de landbouw ‘natuurinclusief’ maken